Militärluftfahrtausstellung 2009, Zeltweg

May 21st, 2009 by sid911

Ekipa Letala.net je nedavno obiskala muzej avstrijskega vojaškega letalstva v Zeltwegu. Ker leži razmeroma blizu (vsaj severni in severovzhodni Sloveniji), sem se odločil, da Vam ga nekoliko podrobneje predstavim.

Muzej se nahaja na območju vojaškega letališča v Zeltwegu, do njega pa najlažje pridete s parkirišča športne dvorane Aichfeldhalle. Dvorana je nekoliko odmaknjena od glavne ceste, se pa v bližini nahajata Lidl in Hofer, po katerih se lahko orientirate. Na parkirišču športnega kompleksa (ki so ga v času našega obiska na veliko prenavljali, zato je bil dostop do njega precej otežen) parkirajte čim bolj na koncu, saj bo tako manj pešačenja do razstave.

Pot do hangarja številka 8, v katerem se vse skupaj nahaja je dobro označena, ko vstopite na območje letališča pa so na vsakih 100 metrov table v obliki Drakena, ki odštevajo preostalo razdaljo do razstave. Pred samim hangarjem vas pričakata Saab 35OE Draken in Saab 910 Safir, ob samem vhodu pa sta sta nameščena dva primerka protiletalskih topov.

Obisk muzeja je brezplačen (razen če se odločite za strokovno voden ogled), kljub temu pa dobite lično vstopnico, za katero se ustavite pri pultu v predprostoru, kjer lahko kupite tudi razne spominke, makete in ostale stvari, povezanih z avstrijskim vojaškim letalstvom.

Sama razstava obiskovalcem ponuja široko paleto letal, ki so nekoč nosila grb avstrijskega vojaškega letalstva. Namen članka ni podrobna predstavitev razstavljenih letal, ampak muzeja na splošno, vendar se mi kljub temu zdi primerno, da se vsaj omenijo tipi razstavljenih letal: Saab S35 OE Draken, Saab J29 Tonne, De Havilland Vampire, Fouga CM170 Magister, Fiat G46, LT6G Texan, YAK 18, YAK 11, L-19 Bird Dog, Saab 91D Safir, Augusta Bell AB-204B, Sud Est SE-3130 Alouette II, Bell H-13H, Grunau Baby, Short Skyvan.

Poleg letal in helikopterjev je razstavljena še druga vojaška tehnika povezana z letalstvom, tako si lahko ogledate konzole radarjev, protiletalska orožja, gasilska vozila ipd. V galeriji razstave pa si lahko ogledate predstavitev zgodovine avstrijskega vojaškega letalstva in posamezne tematske razstave. Zvezda med letali muzeja je vsekakor Draken, saj je razstavljenih kar 5 primerkov, izmed katerih je morda najbolj zanimiv tisti z odstranjeno “lupino”. Druga zanimivost celotne razstave je zelo domiselna postavitev nekaterih letal, pri katerih so s pomočjo lutk domiselno predstavili vsakdanje situacije, kot so popravilo helikopterja, točenje goriva v Skyvana, poškodovano kolo Drakena ipd.

Vsekakor gre za razstavo, ki se jo splača ogledati, bodisi v sklopu izleta v bližino, bodisi kot glavni cilj potovanja. Lahko pa si ga ogledate tudi med letalskim mitingom Airpower 09, 26. in 27. junija. Razstava je odprta do 18. oktobra, njen odpiralni čas pa je med 9 in 17 uro vsak dan razen ponedeljka.

Slike razstave si lahko ogledate v naši GALERIJI.

This entry was posted on Thursday, May 21st, 2009 at 8:43 am and is filed under Članki. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Oddajte komentar